PDA

Zobacz pełną wersję: Rozwiązany zbyt wiele połączeń db błąd podczas aktualizacji cache

krisp
17-12-09, 01:17
Drugiej w nocy zdarzyło mi się być trochę obudzić po 4 rano, gdy na forum nagle spadła do 20 min, jak:

Błąd bazy danych w vBulletin:

mysqli_real_connect () [<a href='function.mysqli-real-connect'> function.mysqli-real-connect </ a>]: (08004/1040): Zbyt wiele poł?
/ Var / www / vhosts / ... / httpdocs / includes / class_core.php on line 1138

Błąd MySQL:
Numer błędu:
Data wniosek: wtorek, 15 grudzień 2009 @ 04:28:00
Data Error: wtorek, 15 grudzień 2009 @ 04:28:00
Skrypt: http://.../
GG:
Adres IP:
Użytkownik:
Classname: vB_Database_MySQLi
MySQL w wersji:
-->

Teraz, nigdy nie doświadczył tego przed, i zastanawiam się, czy to był zbieg okoliczności, że to po aktualizacji czas cache w zaplanowanych zadań.

Sprawdziłem dziś rano i wszystko było ok, więc nie powtórzyć dzisiaj.

Serwer wrażenie, że nie należy podkreślić, ponieważ nie miałem innego forum na tym samym serwerze, bez vBET, który działa prawidłowo podczas przestojów mojego forum vBET.

Patrząc na serverlog, nie wydawał się być trochę aktywności botów, ale nie dużo aktywności użytkownika. Boty wydawało się OK 200 - ale zwykli użytkownicy, ale dberror. Też dziwnie rekordów w pliku log serwera nie wydaje się być chronologicznie ...

Trochę puzzele ... być może można powiedzieć, czy includes / class_core.php on line 1138 jest zaangażowany w aktualizacji cache? A może niektórzy z Was ma pomysł jak rozwiązać ten problem?

vBET
17-12-09, 01:31
vBET nie tworzy nowych połączeń - może przywrócić połączenie, ale to jest tylko wtedy, gdy rzeczywiste drugi przegra (w przypadku, gdy tłumaczenia przychodzi za późno z Google). I to połączenie jest wykonywane przez $ vbulletin-> db-> connect tak vBulletin wykonane wszystkie niezbędne rozliczeń na koniec.

Więc w tej chwili uważamy, że problem jest gdzieś indziej.

class_core.php nie nasz plik jest i nie korzysta bezpośrednio vBET cache - ale jeśli ten plik jest odpowiedzialny za wykonanie zaplanowanego zadania, a następnie będzie również wykonywać wyczyszczeniu pamięci podręcznej.

vBET
17-12-09, 01:54
I jeszcze jedno. Jeśli piszesz na temat usuwania vBET cache, to proszę cholery, ile danych zapisanych w pamięci podręcznej. Jeśli jest to duża kwota, to proszę zmienić swoją strategię wyczyszczeniu pamięci podręcznej.
vBET nie tworzy dodatkowe połączenia, ale jeśli rozliczeń trwa zbyt długo, a następnie innych klientów czekają i nowe połączenia są tworzone przez BB dla nowych klientów, co źle czekać. Dlatego też dodać kilka strategii usuwania. Na naprawdę duże ilości danych, skorzystaj z ostatniej strategii.

Należy pamiętać, że ten problem zostanie zminimalizowane w 3.3.0, ponieważ będziemy podzielić tabele cache dla każdego języka, więc indeksów będzie 52 razy mniejszy i rozliczeń będzie znacznie szybszy - usuwanie danych jest szybki, ale aktualizacji dużych indeksów nie jest konieczne. Więc w tym momencie należy rozważyć użycie innych strategii rozliczeń, które są lepsze dla dużych indeksów:)

krisp
17-12-09, 05:22
Stało ponownie z 05/04 - wszystkie domeny w dół z połączeń za dużo. Myślę, że masz rację. Forum jest zajęty wyczyszczenie pamięci podręcznej i robotom wyszukiwarek są manipulowanie jeden wniosek na sekundę. Widziałem serverload była bardzo wysoka. Teraz jest bardzo niska ponownie. vBET db ok. 1,1 GB

Mam w pozycji "Usuń wszystkie dane pamięci podręcznej cache raz TTL przerwy".

Brzmi bardzo dobra 330 rozwiązuje ten problem!

Automatic Translations (Powered by Google, Microsoft®, Yandex, SDL Language Cloud, IBM Watson and Apertium):
AfrikaansAlbanianArabicBelarusianBulgarianCatalanChineseCroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFilipinoFinnishFrenchGalicianGermanGreekHaitian CreoleHebrewHindiHungarianIcelandicIndonesianIrishItalianJapaneseKoreanLatvianLithuanianMacedonianMalayMalteseNorwegianPersianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwahiliSwedishTaiwaneseThaiTurkishUkrainianVietnameseWelshYiddish
Integration with translations by vB Enterprise Translator 4.10.1