Важно: Оваа страница е користење на колачиња (cookies). Со користење на овој веб-сајт без исклучување на колачиња во прелистувачот, значи дека се согласувате за негово користење.
Јас во моментов имам систем конфигуриран да ја избришете целата кеш секоја недела. Со празни кешот, мојата база на податоци е за 1.1Gb, а со полн кеш, тоа е за 4.5Gb.
Сум забележал дека поголем кеш, повисоки ми просек за оптеретеноста на серверот добива. Во било кое дадено време мојот форум има помеѓу 650 и 1300 корисници онлајн, но ова не чини да влијаат на оптоварувањето колку што е големината на кешот.
Со голем кеш, оптоварувањето на серверот е 3,3-3,8, а со празни еден, тоа останува во 2,0-2,5 опсег. Ова не е лошо на сите, како што имаат 16-core серверот, но јас бев само се прашувам дали таквото однесување е да се очекува со флуктуирачки база на податоци големина!
vBET има индекси за кеш табели и користи MySQL, најбрзиот мотор за шапка - MyISAM. Значи имаме најдобар избор за ДБ кеш. Целата разлика што ќе забележите не е во страна на vBET, но во страна на MySQL што ги извршува кверија. Индекси ви дава побрз одговор и уверува дека времето на одговор нема драматично со поголема количина на податоци. Сепак MySQL, треба да го бара поголеми индекси и што претпоставувам дека се потребни повеќе ресурси. Тоа е зошто ќе забележите поголеми оптеретеноста на серверот.
Исто така - кога превод е во кешот тогаш се зема од таму. Ако не, тогаш Google е побарано за превод. Потребно е повеќе време, тогаш, но најверојатно се, исто така, помалку ресурси на вашиот сервер. Потребно е повеќе време, бидејќи постои комуникација со Google сервер, на кој е потребно време, има превод кој е потребно време и таму е испраќање на резултатите од Google на вашиот сервер, на кој исто така е потребно време. Таа ги зема помалку ресурси, бидејќи на серверот се чека за одговор пасивно и кога станува има само едноставна распакување на одговор. Прв превод од кеш е многу, многу побрзо - превод е веќе направено и е на свој сервер, сепак треба да се преземат од базата на податоци, пребарување треба да биде погубен, MySQL, зема некои процесорот и меморијата за тоа.
Претпоставувајќи - користење на кеш е многу добра идеја. Ако вие ќе се чувствувате дека серверот има проблеми со кои можете да експериментирате за да се оневозможи кеш за некои јазици и да се споредат перформансите на серверот. Ние не советува да се отстранат кеш целосно.
Ние се планира да додадете исто така датотека кеш да vBET. Бидејќи во моментов наш приоритет и голем дел од активностите се на vBET4.0 немаме распоред за датотеката кеш функционалност. Ве молиме запомнете дека вие можете да изберете кои јазици ќе работат со кеш. Значи, ако сакате можете да го користите кеш само за некои од превод кој ќе ги стави на располагање. Исто така, имајте на ум дека платена верзија на vBET имаат подобри базата на податоци кешот, па тоа е побрз дека во бесплатна верзија. Постојат и други подобрувања во платена верзија - генерално тоа е побрзо и земаат помалку меморија. Ние веќе имаат клиенти кои се успешно го користат на големи табли.
Ние не направи тестови со nginx педалот за гас за да не може да се спореди.
Ве молиме имајте предвид дека за купување брендирање слободна лиценца не е задолжително и секогаш може да се надополни вашата лиценца подоцна.
Во овој момент ние сме многу блиску до vBET4.0 порака и ние имаме многу работа со тоа. Ако сакате ни да се тестираат vBET под iis, тогаш ве молиме отворете нова тема во Функција Барање. Ако iis работи php потоа vBET ќе работат таму. Едно прашање - ако сакате да го користите превод SEO линкови потоа преработи правила ќе биде потребно. Ние сме оние кои се подготвени само за apache во .htaccess датотека во овој момент, но ако не сте во можност да преработи од apache да iis тогаш секогаш можете да користите врски со јазик атрибут - Ова е многу лесно. Може да се експериментира со бесплатна верзија за да се избегне некои неочекувани проблеми пред да ја купите платен.