PDA

View Full Version: Тест темаPajo
22-04-10, 03:04
Тест Тема

ranslation е разбирането на смисъла на текста и последващото производство на еквивалентен текст, също се нарича "превод", който съобщава същото съобщение в друг език. Текст, който е преведен, се нарича източник на текст, и на език, който е преведен на се нарича на целевия език. Продуктът е понякога се нарича целеви текст.

Превод,, когато са практикувани от относително двуезични индивиди, но особено когато от хора с ограничени умения в една или и на двата езика, е свързано с риск от разливане на идиоми и обичаите от изходния език в целевия език. От друга страна, между езиковите разливи също така са служили полезна цел на вноса на calques и loanwords от източник език в целевия език, които преди това са липсата на концепция или удобен израз за концепцията. Писмени и устни преводачи по този начин са изиграли важна роля в еволюцията на езиците и културите. [1]

Изкуството на превода е толкова стара, колкото писмена литература [2] Части на шумерски Епос за Гилгамеш, сред най-старите известни литературни произведения, са били открити в превод на няколко Югозападна азиатски езици на второто хилядолетие пр. Хр. Епос за Гилгамеш може да са били прочетени, в техния собствен език, от началото на авторите на Библията и Илиада [3].

Развитието от индустриалната революция насам, са повлияли на практиката на превода, възпитават училища, професионални сдружения, и стандарти [4], интернет е помогнал за разширяване на пазара за превод и е съдействала за продукт локализация. В момента около 75% от професионални преводачи работят с технически текстове [5].

Тъй като 1940 г., [6] опити са били направени за компютъризиране на превод на текстове на естествен език (машинен превод) или да използват компютри, като помощ за превод (компютърно подпомаган превод).

Automatic Translations (Powered by Google, Microsoft®, Yandex, SDL Language Cloud, IBM Watson and Apertium):
AfrikaansAlbanianArabicBelarusianBulgarianCatalanChineseCroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFilipinoFinnishFrenchGalicianGermanGreekHaitian CreoleHebrewHindiHungarianIcelandicIndonesianIrishItalianJapaneseKoreanLatvianLithuanianMacedonianMalayMalteseNorwegianPersianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwahiliSwedishTaiwaneseThaiTurkishUkrainianVietnameseWelshYiddish
Languages translations supported by vBET 4.10.0